DEELNEMER AAN HET WOORD: MENNO LIEVEN

Wie ben jij?

Ik ben Menno Lieven, lange afstandsloper uit Capelle a/d IJssel en ik ben al sinds mijn zevende in de weer met hardlopen. Ik heb altijd gevoetbald, al vanaf mijn vijfde. Mijn coach zat ooit in de organisatie van een hardloopevenement, toen ik zeven was dus en daar heb ik toen aan meegedaan. En zo is het voor mij eigenlijk begonnen!

Het jaar daarna deed ik ook weer mee. Toen kwamen er ook andere evenementen waar ik aan meegedaan heb en dat werd alleen maar meer, meer, meer. Inmiddels heb ik 58 marathons gelopen en heb ik ook al veel prijzen mogen ontvangen.

Ik loop nog steeds zeer regelmatig, maar mijn tijden worden wel minder naar mate ik ouder word, merk ik. Maar mijn ambitie is onveranderd – ik wil zo hard mogelijk lopen en zo hoog mogelijk eindigen.

Welke afstanden loop jij?

Ik loop eigenlijk alles tussen de 5 en 42,2 kilometer. Mijn PR’s op deze afstanden zijn:

Afstand

Tijd

5km

16:01

10km

33:10

15km

51:03

21km

1:13,38

42km

2:40,27

 

Op 10 oktober loop ik de 10 kilometer bij de Bergse Plasloop. De Bergse Plasloop is een week voor de Amsterdam Marathon en daarom zal ik een kortere afstand doen en niet maximaal lopen. Ik denk dan rond de 35:00 te lopen.

Ik ben bij de Bergse Plasloop uitgekomen doordat het een event was in de regio waar ik nog nooit aan meegedaan had, maar ik wil hem zeker van mijn lijst af kunnen vinken!

Hoe was de afgelopen anderhalf jaar voor jou als loper?

In het begin ben ik eigenlijk meer gaan trainen dan ik daarvoor deed. Ik haalde een periode lang zelfs meer dan 100km in de week. Normaal loop ik ongeveer 60 tot 70km in de week. Op dit moment ligt dat ongeveer op 80km, terwijl ik me voorbereid op de komende lopen.

Eigenlijk denk ik dat het voor mij niet anders was dan voor veel sportieve mensen. Je ondervindt natuurlijk zeker nadelen, maar je hebt ook meer tijd om te trainen. Daardoor voel ik me nu heel goed en heb ik het gevoel dat ik beter uit deze tijd kom, dan ik erin ging!

Heb je tips voor andere lopers om de 15km goed te kunnen lopen?

 Ik geef nu twintigjaar (hardloop)training en ik zou zeggen: als je het verantwoord wil doen en met minder kans op blessures, dat je eerst de opbouwschema’s van 5 en 10 km moet doen. Loop dan pas een keer de 15 km als langste afstand en dan meer als training dan gelijk als wedstrijd. En heb je de afstand al vaker gedaan, dan is het natuurlijk een kwestie van goed verdelen. Een houvast is als je weet wat je op deze afstand loopt, om te rekenen wat je per kilometer liep (Bijvoorbeeld: 15 km in 1 uur is 4:00 min/km.). Loop je in het begin veel sneller dan het tempo dat je wil aanhouden, dan loop je misschien te hard en krijg je dat op het einde misschien dubbel terug.

Wat vind je zo mooi aan het lopen?

 Het is makkelijk en goedkoop. Je trekt je hardloopschoenen aan en kunt gaan, waar je ook bent en wat voor weer het ook is. En het enige wat je echt nodig hebt zijn goede hardloopschoenen. En je kunt je net zo moe maken als je wilt met hardlopen. Ik vind het ook een ideale manier om nieuwe plekken te verkennen. Als ik in een stad ben waar ik nog nooit ben geweest, dan trek ik mijn hardloopschoenen aan en loop ik door de nieuwe omgeving.

 

Heb je een mooie anekdote waar anderen van kunnen leren?

 Ja, hier moest ik meteen aan denken: toen ik net begon met serieuzer hardlopen was ik een keer helemaal verdwaald. Ik was een jaar of twaalf en liep nog maar maximaal 10 km. En wilde toen een keer iets langer lopen en draaide toen na 6 km om en dacht toen daarna dat ik een parallelweg terug had genomen. Ik bleek toen echter uiteindelijk in een dorp terecht gekomen te zijn op ruim 10 km voorbij waar ik was begonnen. Ik heb toen een bus genomen en mocht gelukkig van de buschauffeur gratis mee omdat ik geen buskaartje of iets bij me had.

Tegenwoordig heb je met hardlopen een hoop hulpmiddelen, gebruik ze eventueel. Garmin heeft bijvoorbeeld op hun horloges de optie ‘terug naar start’, waarmee een directe route terug naar je startpunt wordt getekend. En de Decathlon verkoopt voor 20 euro trail-broekjes waar je telefoon in kan, zonder dat je last hebt dat je een telefoon draagt!

 

Welk deel van het parcours spreekt je het meest aan? 

Beide kanten van de Rotten. De weg is heel fijn omdat dat het snel is en breed is, ideaal om hier wat tijdwinst te boeken (of goed te maken, want de Boezemvaart is een smal paadje waar iedereen wat tijd zal verliezen). En aan de andere kant heb je het fietspad, wat natuurlijk ook snel is en dit stuk is ook wat mooier.