10 ZOMERSE TIPS

Het is weer zomer en er zijn dit jaar al een aantal dagen met zomerse temperaturen geweest. En hier genieten wij natuurlijk volop van. Maar soms en dan vooral tijdens het sporten vragen deze warme temperaturen veel van ons lichaam. Soms heeft zweten alleen niet genoeg effect, om ons lichaam af te koelen. 

Wij hebben 10 tips voor jullie op een rijtje gezet, zodat jij niet oververhit raakt tijdens jouw zomerse loop.

 

  1. Drinken

Het is erg belangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten en al helemaal als het warm is buiten. Als je jouw waterfles de avond vooraf in je vriezer legt, heb je op het moment dat je wilt drinken heerlijk koud water. 

  1. Je elektrolyten aanvullen 

Als het heet is zweten mensen meer om zo ons lichaam af te koelen, maar tijdens het zweten verlies je zout. En deze zouten zijn belangrijk om niet uit te drogen. Een sportdrank met elektrolyten (zouten) drinken voor, tijdens en na je loop is tijdens warme dagen een goede keuze.

  1. Je route langs sproeiers, watertjes en fonteinen

Nu we het toch over water hebben, is het ook een goed idee om je route te plannen langs sproeiers, watertjes en fonteinen. Het is namelijk heerlijk afkoelend om onder een watersproeier door te rennen.

  1. Routes met veel schaduw

Heb je geen mogelijkheid voor een route langs sproeiers, watertjes en fonteinen te plannen, kies dan voor een route met veel schaduw. In de schaduw blijf je langer koel dan met rennen in de zon. 

  1. Kies een goed tijdstip

De temperatuur verschilt gedurende de dag. In de ochtend is het in verhouding met de rest van de dag het koelste. Kies op warme dagen daarom voor een vroege run. 

  1. Verwacht geen persoonlijke record 

Je vraagt meer van je lichaam tijdens warme temperaturen. Loop wat langzamer of wat korter. Wees trots op jezelf dat je gaat lopen op een warme dag.

  1. Pauze

Merk je tijdens je loop dat je lichaam behoefte heeft aan een pauze, luister hier dan naar. Je kan verkoeling opzoeken in de schaduw of in een supermarkt met airco. 

  1. Kleed je op de temperatuur

Lopen met warm weer is al een uitdaging. Kies daarom voor lichtgewicht kleding, bijvoorbeeld een korte broek, een bloot bovenlijf of voor de vrouwen een sport BH, lichte kleuren en een petje.

  1. Zonnebrand 

Pas op voor de zon, het is niet alleen warm, de uv-stralen kunnen ook gevaarlijk zijn. als je ervoor kiest om te geen lopen in de zon, smeer jezelf dan goed in. Er is ook speciale kleding die UV- straling tegen gaat. 

  1. Binnen lopen

Ben jij toch geen fan van lopen op warme dagen, onthoudt dan dat binnen lopen ook een optie is. Kies dan voor een sportschool met airco. 

 

Belangrijk! Wees altijd alert op signalen van je lichaam. Als je een extreem warme en droge huid hebt, met een snelle polsslag, hoofdpijn, duizeligheid en/of misselijkheid, kan het zijn dat je een hitteberoerte krijgt. De meest voorkomende slachtoffers van hitteberoerte zijn jonge kinderen en ouderen ouder dan 65 jaar, maar iedereen kan vatbaar zijn. Hoe dan ook: zorg goed voor jezelf en voorkom dat je ziek wordt van de warmte. Niemand is hetzelfde, dus luister goed naar je eigen lichaam.